Meneer bierviltje

Eigenlijk dacht ik dat zulke dingen alleen in romantische films voorkwamen, maar niets is minder waar: de ochtend na een leuk feestje in Steenbergen vond ik een bierviltje in mijn tas met een naam en telefoonnummer. Ik wist heel goed van wie dit was en het was onwijs schattig dat hij dit in mijn tas had gestopt. Ook voelde ik me zeer gevleid, maar hem een berichtje sturen deed ik pas na een halve week. Ik wist namelijk niet zo goed hoe ik hem moest afwijzen.

Kapitein

Dat had niets te maken met hoe leuk of knap hij was, maar met mijn visie op relaties. Ik loop misschien te hard van stapel nu ik meteen over een relatie begin, maar iemand stopt niet zomaar zijn telefoonnummer in je tas, toch? Anyways, meneer bierviltje had een toekomstdoel. Kapitein worden op een cruiseschip in de binnenvaart. Nu is het hebben van een duidelijk toekomstdoel an sich best aantrekkelijk, maar een toekomst waarbij je partner minimaal zes maanden per jaar van huis is, daar word ik niet bepaald warm van.

Ik kende mijzelf als een echte relatiepersoon. Een persoon die dag en nacht bij haar geliefde wil zijn en alles samen wil doen. Dat is exact het tegenovergestelde van wat ik met een kapitein zou kunnen hebben. Dus, om mijzelf en hem een teleurstelling te besparen, zette ik een grote streep door meneer bierviltje als potentieel relatiemateriaal.

Want hey. Ik zie mijzelf al zitten, in een huispak op de bank. Facetimend met meneer bierviltje de kapitein. Niet kunnen verstaan wat ‘ie zegt door de slechte verbinding. En een zeurend mormel naast me die voor de honderdste keer vraagt wanneer papa nou eindelijk thuis komt. Nee, dat zou niets voor mij zijn. Meneer bierviltje dacht daar echter anders over. 

Lunchen

We zagen nog elkaar regelmatig doordat we dezelfde vrienden hadden, maar echt daten deden we niet om de bekende reden. Toch hield hem dat niet tegen om mij uiteindelijk tóch mee uit lunchen te vragen. Dit was verrassend leuk. Hij vroeg me op meerdere dates en handelde als een echte gentleman. Iets waar mijn exen nog wat van kunnen leren. Maar ondanks dat ik bleef bij mijn standpunt: “Je bent leuk, maar ik wil geen relatie met je.”

Nee, nooit eerder heb ik zo hard geroepen dat ik geen relatie wil met iemand.  En nooit eerder hield ik mijzelf zó voor de gek.  Want toen meneer bierviltje na een paar leuke dates weer aan boord ging voor vier weken, begon ik ‘m te missen. Hetgeen waar ik dus bang voor was, maar het was eigenlijk iets heel moois.

Op 1 december 2018, ruim 7 maanden na onze eerste ontmoeting, nam meneer bierviltje me mee voor een lunch in Steenbergen – de stad waar wij elkaar ook hebben ontmoet. Hier heeft hij me heel romantisch gevraagd of ik zijn vriendinnetje wil zijn. Ik besloot ervoor te gaan en zei volmondig “ja”. 

Altijd feest

Hij zat 4 weken aan boord, vervolgens 2 weken thuis. Daarna weer 4 weken aan boord, 2 thuis, enzovoort. Dit betekent dat hij in totaal 8 maanden per jaar van huis was. Makkelijk was dat niet, maar de tijd heeft me geleerd dat het hét recept is voor een leuke, spannende en fijne relatie. Iedere keer wanneer hij van boord kwam, was het weer speciaal. In de twee weken dat hij thuis was, was het altijd feest. We hadden immers heel veel in te halen, dus we gingen alleen maar leuke dingen doen. Dagjes weg, uit eten, terrassen, bioscoopavondjes, vrienden zien, op bezoek bij familie, feesten, iedere dag was speciaal.

De overige 4 weken deden we allebei ons ding. Ik had mijn eigen leventje en hij ook. Hij zat aan boord van een binnenvaart cruiseschip, waar uiteraard ook de nodige feestjes plaatsvinden. In mijn huis was het stil, maar ik begon de rust te waarderen en ontdekte dat dat heel goed voor me is. Ik ben van mening dat het enorm gezond is om niet constant op elkaars lip te zitten.

Rust en ruimte

Uiteindelijk gooide corona roet in het eten en moest meneer bierviltje noodgedwongen van baan switchen. De toeristische sector lag op zijn gat en cruiseschepen lagen stil. Hij besloot te gaan varen op een tankschip dat benzine vervoert. In plaats van dat hij 4 weken weg is, en 2 weken thuis, is hij nu 2 weken weg en 2 weken thuis. Een fijner systeem, waarbij we meer tijd samen hebben, maar nog steeds rust en ruimte hebben.

Eind dit jaar zijn we drie jaar samen.