Hoe onze reis naar New York bijna niet door ging

Stel je voor. Het is nog maar 5 dagen voor je vertrek naar New York. Na een periode van onzekerheid in verband met de omikron-variant, heb je je niet op de reis durven te verheugen. Maar nu de dagen op één hand te tellen zijn, moet het allemaal wel door kunnen gaan, toch? Nou, dat valt dus niet echt mee.

Vijf dagen voordat onze vlucht vertrekt, krijgen we te horen dat iedereen die naar de VS reist bij terugkeer naar Nederland in quarantaine moet. Dat zit niet bepaald in de planning en is praktisch onmogelijk omdat we allebei met ons werk zitten. Althans, ík zou eventueel nog wat extra verlof op kunnen nemen, maar Julius heeft een vaarschema waar hij zich aan moet houden.

Nu kun je misschien denken: “Ah joh, ze controleren toch niet of je écht in quarantaine zit, je kunt gewoon gaan.” Echter moeten we bij terugkeer naar Nederland een verklaring invullen, anders komen we het land niet meer in. Dit betekent dus dat de overheid ervan op de hoogte is dat wij in quarantaine moeten zijn. Of er echt een controle gaat zijn weet ik inderdaad niet zeker, maar een boete van meer dan 300 euro riskeren is ook niet heel fijn.

We kunnen dus twee dingen doen: de gehele reis annuleren en ermee dealen dat de reis de komende jaren niet meer gaat gebeuren óf een hele creatieve oplossing verzinnen. Uiteraard kiezen we voor het tweede.

We besluiten onze reis een paar dagen te vervroegen en verkorten. Dit betekent dat we direct na onze oud-en-nieuw-viering de auto instappen richting Schiphol en dat onze reis niet meer zo lang zal duren. Van de oorspronkelijke 10-daagse reis zijn we nu afgeschaald naar een 6-daagse reis. Super jammer, maar naar ons inziens de enige manier om het nog door te kunnen laten gaan. Op deze manier kunnen wij het vereiste aantal dagen in quarantaine voordat we allebei weer aan het werk moeten.

Op het moment van schrijven is het 30 december 2021 en vertrekken we over minder dan 48 uur. Of het daadwerkelijk door zal gaan, blijft ook voor mij nog een verrassing. Als onze antigeentest positief is of de vlucht wordt alsnog gecancelled, dan wordt het wel heel spannend.